Päävalikko
Etusivu
Keskustelufoorumi
Kerhotuotteet
UKK / FAQ
Liity jäseneksi!
Uutiset
Liity jäseneksi!
FinToys
Kumppanit
Kirjasto
Tapahtumat
Kilpailut
Linkit
Ota yhteyttä
Haku
Etusivu arrow Kirjasto arrow Artikkelit arrow Alustan parantelu, osa 1: Puslat
 
Advertisement
 
Alustan parantelu, osa 1: Puslat PDF Tulosta
Kirjoittanut Arto Lehikoinen, Tuomas Könönen   
04.07.2003
Artikkelin sivut
Alustan parantelu, osa 1: Puslat
Sivu 2
Sivu 3

 

Tervetuloa moniosaiseen tekniseen kirjoitelmakokoelmaan jonka perusajatuksena on tarjota FinToys jäsenille vastauksia yleisimpiin autonomistajan mieltä vaivaaviin kysymyksiin. Kokonaisuudessaan auton tekniikka on hyvin moniulotteinen ja vaikeaselkoinen kokonaisuus. Mitään kaikenkattavia absoluuttisia totuuksia artikkelisarja ei ole tarkoitettu tarjoamaan. Artikkelisarja on tarkoitettu ohjaamaan lukijoita teknisissä valinnoissaan oikeaan suuntaan. Teknisissä moniratkaisuissa lukija saa itse päättää mikä esitetyistä malleista sopii muutostöiden alla olevaan autoon. Kirjoitelmakokoelmaa julkaistaan osa kerrallaan sitämukaa kuin artikkeleita valmistuu.

Puslasarja Puslia

Polyuretaanipuslia

Artikkelisarja näin alkutaipaleellaan olisi mieluista aloittaa suppeammasta teknisestä kokonaisuudesta kuin mistä se nyt alkaa. Auton alustaa koskevat kysymykset ovat kuitenkin kaikkein eniten kysyttyjä asioita, joten tästä aloitetaan. Pyrin pitämään jokaisen kirjoitetun kokonaisuuden suppeana jotta se tulisi suhteellisen syväluotaavasti käsiteltyä jo heti ensimmäisellä kerralla, ja näin jälkikäteen tapahtuvaan virheiden editointiin taikka lisämateriaalin liittämiseen ei olisi tarvetta.

Alustan komponentit

Puslat

Puslien tehtävänä on tarjota tukivarsille kiinnityspisteet akselistorakenteissa/korissa. Puslan tulee olla joustava, sillä akselisto kiertyy ja kääntyy moneen suuntaan sen tehdessä tienpintaa myötääviä liikkeitä. Yleisin valmistusmateriaali on kumi, jonka keskelle on valettu teräsholkki. Pusla kiinnittyy holkin läpi menevällä pultilla. Ajomukavuuteen vaikuttaa puslan välittämä melu auton hyttiin. Mitä pehmeämpi kumiseos puslassa on, sitä paremmin se eristää ääntä. Sellainen pusla on kehno urheilulliseen ajoon. Se sallii akseliston liikkeet suuntiin joihin akseliston ei edes haluta liikkuvan.

Auton alkuperäisiä renkaita pitävämmät/leveämmät renkaat ja jäykempi alusta eivät ainakaan auta tässä suhteessa kumipuslan elämää. Kovaan ajoon kaikkein soveltuvin pusla on mahdollisimman jäykkä pusla. Tällainen jäykkä pusla johtaa hyvin ääntä, ja tekee matkustamon tilan meluisaksi. Nämä kaksi toisiaan vastaan käyvää elementtiä asettavat autonvalmistajien suunnitteluinsinöörit haastavaan tilanteeseen. Kuinka suunnitella mukavan meluton akseliston ripustus joka samalla on riittävän jäykkä tarjoamaan autolle tukevan otteen tiestä.

Vasta-alkajille tiedoksi; tavallisessa takavetoisessa vanhassa Toyotassa puslia löytyy esim seuraavista paikoista: - etukallistuksenvakaajan kiinnikkeet koriin ja alatukivarteen - takakallistuksenvakaimen kiinnikkeet koriin ja taka-akselistoon - etualatukivarren kiinnityspiste koriin - kaikki taka-akseliston tukivarsien/lehtijousien kiinnikkeet - moottorin tukikumit - vaihdelaatikon kiinnikekumit - iskunvamimentimien kiinnityspulttien kumieristeet - etureaktiotankojen kiinnikkeet.

Alustarakenne

MR2 AW11:n etujousitus
Uniball-nivel

Kuten kaikissa teknisissä asioissa, ei tässäkään ole syytä mennä liiallisuuksiin uusia puslia etsiessämme. Kilpa-autoissa hyvin laajalti käytetään ns. "Uniball-niveliä". Tällainen nivel on metallinen kuula asennettuna sille sopivasti koneistettuun ulkokuoreen, sen keskimmäisen kuulan läpi menee kiinnityspultin reikä. Nivel sallii akseliston kääntymisen ja kiertymisen vapaasti jokaiseen suuntaan. Nivel kuitenkin pitää hyvin täsmällisesti ja periksiantamattomasti päittäiskuormituksessa. Tällaisilla nivelillä tuettu akselisto on tarkka, ja omalta osaltaan poistaa epätäsmällisyyttä akseliston toiminnasta. Tällaisesta on pelkästään hyötyä kilpa-autossa. Uniball-nivelen haittana kuitenkin on suuri mekaanisten shokkikuormitusten välittäminen kiinnityspultin korvakkeeseen. Missään ei ole pehmeätä materiaalia mikä toimisi joustavana elementtinä. Monet kilpa-autoilijat (lähinnä rallissa) ovat huomanneet edellisiin tavanomaisiin pusliin verrattuna Uniball-nivelten repineen korvakkeiden rei'ät soikeiksi. Asennuksesta saa mahdollisimman pitkäikäisen kun alkuperäinen asennus tehdään mahdollisimman pienillä toleransseilla, niin että missään ei ole väljää. Kiinnityspultit saisi mieluiten olla naputeltavissa paikoilleen pienellä vasaralla kuin että helposti sormella paikoilleen työnnettävissä. Ensimmäisen väljyyden ilmestyessä Uniball-nivel repii sitä reikää soikeaksi alati kiihtyvällä tahdilla.

Kilpa-autoilijat ovat havainneet toimivaksi ratkaisuksi asentaa em. Uniball-nivelet tukivarsien yhteen päähän, ja toisessa päässä on tavanomaista puslaa muistuttava joustava ratkaisu. Tämä tavanomainen pusla kuitenkin usein on alkuperäisestä poikkeava, kumiseos on kovempi. Tämä tavanomainen pusla tuo tukivarteen joustovaraa, ja absorboi shokkikuormia. Kiinnityspulttien rei'ät säilyvät hyväkuntoisina pitkään.Viimeksi päivitetty ( 09.01.2007 )
 
< Edellinen   Seuraava >
© 2007 Toyota Club of Finland