Päävalikko
Etusivu
Keskustelufoorumi
Kerhotuotteet
UKK / FAQ
Liity jäseneksi!
Uutiset
Liity jäseneksi!
FinToys
Kumppanit
Kirjasto
Tapahtumat
Kilpailut
Linkit
Ota yhteyttä
Haku
Etusivu arrow Kirjasto arrow Tekniikka arrow Toyotan tehokoneet
 
Advertisement
 
Toyotan tehokoneet PDF Tulosta
Kirjoittanut Tuomas Könönen   
05.01.2007
Artikkelin sivut
Toyotan tehokoneet
Sivu 2
Sivu 3
Sivu 4

Toyotan performance-moottorit

2T-G - 3T-G - 18R-G - 4A-GE - 4A-GZE - 4A-GE 20 Valve

Toyota on tunnettu niin kestävistä, kuten myös tietyistä tehokkaista moottoreistaan. Tämän artikkelin tarkoitus on yrittää valottaa pääpiirteittäin Toyotan suosituimpia, eli tehokkaampia, tai virittämiseen ja moottorinvaihtoihin suosituimpia moottoreita. Toistaiseksi olemme laittaneet tähän tietoa nelisylinterisistä 2T-G, 3T-GTE, 18R-G, 4A-GE, 4A-GE 20V ja 4A-GZE-moottoreista. Jos ko. moottoria ei ole tuotu suomeen, on tekniset tiedot Japanin mallista.

2T-G, 1600 cc, 8-venttiilinen Twincam.

(110-115 JIS heppaa)

2T-GMielestäni kaikkein perinteisin ja kuuluisin Toyotan viritys-moottori on se kuuluisa Levinin twincam; eli oikealta tyyppimerkinnätään 2T-G. Vaikka tämä moottori on joidenkin mielestä antiikkia, niin on hyvä muistaa ettei kaikki voi olla oikeassa. 2T-G on yhä, 30 vuotta ensiesittelynsä jälkeen erittäin hyvä ja suosittu viritysmoottori. Vielä tänäpäivänäkin näkee esimerkiksi Keltaisessa Pörssissä myytävänä 2T-G -moottoreita. Myös usein ko. lehdessä on myytävänä ns. "Yamahan twincam-kansia", joilla 2T-moottorista saadaan hyvin tehoa irti. Silloin kyseessä on juuri tämä kaksinokka-akselisen moottorin kansi, joka sopii suoraan tämän edellämainitun, yleisen 2T-moottorin kannen tilalle. Mainittakoon ettei kuitenkaan kaikki, vaikka useimmat 2T-G:n kansista, on Yamahan valamia. Osa on myös Toyotan omaa tekoa.
Jos aiotaan vaihtaa "Yamahan kansi" 2T-moottoriin laitettavaksi, silloin kuitenkin pitää myös ostaa hieman muitakin osia; kuten esimerkiksi jakopään osat, jotta saadaan tämä DOHC-tyyppinen kansi (kaksi kannen yläpuolista nokka-akselia) toimimaan työntötankokäyttöisessä 2T-moottorissa. Myöskin esimerkiksi männät ovat yleensä (lue: männiksi on syytä hankkia) korkeampipuristeiset ja öljypumppu tehokkaampi 2T-G# -sarjan moottoreissa. Yleensä sen takia, koska 2T-G -moottoreita on useampaa tyyppiä, kuten esimerkiksi 2T-G tuplakaasuttimin, korkein puristus-suhde(9,8:1), 2T-GR kuten aikaisempi, mutta matalammalla puristussuhteella (8,8:1) jotta hyväksyisi matalampioktaanisemman gason (R=Regular). 2T-GEU kaikkein matalapuristeisin (8,4:1), ruiskulla (=E)ja saastelaitteilla (=U) varustettu. Lisää Toyotan moottorikoodeista kerrotaan
täällä.2T-G -moottori on painava, mutta kestävämpi kuin uudempi, kevyempi 4A-GE ja soveltuu hyvin vaikkapa turboahtamiseen. Moottori on myös toisaalta painavampi kuin uudempi 4A-GE, mutta 2T-G voidaan porata isompaan ylikokoon ja varustaa 3T- tai 3T-GTE:n kampiakselilla ja saada siitä kaksilitrainen katsastusmiehen muiden tajuamatta asiasta mitään.

2T-G -moottori voidaan laittaa heittämällä 2T:n tai 3T:n tilalle.

2T-G -moottoria on alunperin ollut esimerkiksi Celica GT:ssä (TA22), Coupe-mallisessa pikku-Corollassa TE27 (tämä on se kuuluisa Levin-malli), Carina GT:ssä (TA12) ja esimerkiksi Corolla DX Coupessa (TE71). Ilmeisesti Eurooppaan ei ole koskaan virallisesti tuotu ruiskumallista 2T-GEU:ta.Viimeksi päivitetty ( 05.01.2007 )
 
< Edellinen   Seuraava >
© 2007 Toyota Club of Finland