Päävalikko
Etusivu
Keskustelufoorumi
Kerhotuotteet
UKK / FAQ
Liity jäseneksi!
Uutiset
Liity jäseneksi!
FinToys
Kumppanit
Kirjasto
Tapahtumat
Kilpailut
Linkit
Ota yhteyttä
Haku
Etusivu arrow Kirjasto arrow Tekniikka arrow Toyotan tehokoneet
 
Advertisement
 
Toyotan tehokoneet PDF Tulosta
Kirjoittanut Tuomas Könönen   
05.01.2007
Artikkelin sivut
Toyotan tehokoneet
Sivu 2
Sivu 3
Sivu 4

4A-GE, 1600 cc, 16-venttiilinen Twincam.

(112-131 heppaa)

4A-GETätä moottoria on löytynyt esimerkiksi MR2:n, niin etu- kuin takavetoisten GT-Corollien ja vaikkapa Carina GT:n konehuoneista. Moottori on kevyempi kuin edeltäjänsä 2T-G, ja varustettu 16-venttiilillä, itse asiassa se oli ensimmäisiä neliventtiilimoottoreita mikä oli kadunmiehen mahdollista ostaa. Takavetoisten, pitkittäin asennettujen 1983-1987 mallisten moottorien sylinterikansi on ns. isoporttinen, koska ne on varustettu moottorin hyvän väännön mutta suurehkon huipputehon mahdollistavalla TVIS:illä. Lisäksi tämän "vanhan" mallin parhaisiin puoliin kuuluu pitkittäisasennuksen mahdollistavat osat (mm. koneenkorvat, vesipumppu, oikeinpäin tuleva läppärunko). Em. osat voidaan, imusarja-läppärunko -yhdistelmää lukuunottamatta) asentaa, tai vaikka koko "vanha" kansi tehokkaampaan uudenmalliseen ja tehokkaampaan 4A-GE:en. Näin saadaan tehokkaampi ja kestävämpi uusi 4A-GE kiinni takavetoautoon.

Myös uudenmallisen parempaa (ei-TVIS-mallista) läppärunkoa voidaan hyödyntää takavetomallissa, jos sen sisäänmenoaukko siirretään (leikataan irti ja hitsataan) toiseen päähän, kuten japanilaiset AE86-harrastajat usein tekevät. Uudemman mallinen moottori on siis hieman tehokkaampi, mutta paljon kestävämpi. Ryhmä F:n GT-Corollissa on yleensä aina uudenmallinen alakerta, ja myös turboahdettaessa tämä "luurankolohko" on suositeltavin vaihtoehto. Kyllä vanhanmallinenkin kadulle piisaa, ja se jopa kiertääkin viritettynä vähän iloisemmin kevyempien sisuskalujensa ansiosta. Lisäksi vanhemman mallin kansi on välttämätön aiottaessa ottaa moottorista irti yli 220 hevosvoimaa :), kuten allaolevassa vapaastihengittäässä 245hv@9500 rpm 4A-GE-Formula Atlantic-moottoreissa.. Ralliautoilijat kuitenkin haluavat nykyjään vain pikkuporttisia lähinnä paremman väännön takia.


  

4A-GZE, 1600 cc, 16-venttiilinen "remmiahdettu" Twincam.

(145-165-170 JIS heppaa)

4A-GZE4A-GE:sta on myös mekaanisesti ahdettu ja välijäähdytetty versio 4A-GZE, ja siitä kolme eri mallia. Vanhimmassa mallissa (jota on asennettu mm. Mr2:een ja etuvetoiseen GT-Corollaan) on matalin puristussuhde. Takavetoiseen pitkittäismoottoriseen sitä ei ole tehtaalla asennettu, mutta monet ovat sen jälkeenpäin tehneet. Molemmat uudemmat mallit on varustettu korkeammalla puristus-suhteella (8,9:1), ja kaikkein uusimmassa AE111:een asennetussa on aikaisempiin malleihin verrattuna korkeimman ahtopaineen mahdollistava hihnapyörä. Vaikka 4A-GZE:n teholukemat eivät ole älyttömän järisyttäviä, parasta siinä on suuri tyhjäkäynnistä alkava vääntö joka liikuttaa autoa iloisesti.4A-GZE-moottoria on myyty vain Aasiassa (Japani), sekä USA:ssa.

  

  

  

  


  

4A-GE 20V , 1600 cc, 20-venttiilinen Twincam.

(160-165 JIS heppaa)

4A-GE 20v4A-GE:n uusin, yhä tuotannossa oleva malli on 20-venttiilinen (3 imuvenaa ja kaksi pakoa). Tätä moottoria on tarjolla esimerkiksi etuvetoisissa Japanin-mallin Corollissa. Ylimääräisten venttiilien lisäksi siinä on myös muita parannuksia vanhaan 16V-malliin verrattuna; VVT (säätyvä imuventtiilin ajoitus), nelikurkkuinen läppärunko, venttiilien paininkuppien alaiset säätöpalat, punaviiva 8000/8300 kierrosta minuutissa riippuen mallista.

Näitä on jo tehty vuodesta 1995 asti kahta eri sukupolvea (hopeinen tai musta venttiilikoppa), mutta valitettavasti niitä ei montaakaan meillepäin ole virallisesti eksynyt.

Takavetoasentajille on kuitenkin 20V:ssä pieni sudenkuoppa; sen virranjakaja on etuvetoautojen tapaan sijoitettu nokan päähän siten, että sille pitää tehdä rintapeltiin oma reikä, tai käyttää jälkiasennus-suorasytkää tms.. Näiden virittäminen ei ole halpaa puuhaa, sillä esim imunokka maksaa 750$... Japanissa on turbosarjoja tähän myllyyn tarjolla, mutta hinnat on aikas kovaa luokkaa niinikään. Asiallisesti ja osaavasti itsesuunniteltu ja tehty tulee varmasti halvemmaksi. Esimerkiksi Australialainen Ray Hall turbocharging on tehnyt
sellaisen 300 heppaisen. Moottorissa on lisäksi remmiahdin ja modifioitu esim. 1800-kuutioisesta Avensiksesta ja Corollasta löytyvä alakerta.Viimeksi päivitetty ( 05.01.2007 )
 
< Edellinen   Seuraava >
© 2007 Toyota Club of Finland