Päävalikko
Etusivu
Keskustelufoorumi
Kerhotuotteet
UKK / FAQ
Liity jäseneksi!
Uutiset
Liity jäseneksi!
FinToys
Kumppanit
Kirjasto
Tapahtumat
Kilpailut
Linkit
Ota yhteyttä
Haku
Etusivu arrow Kirjasto arrow Tekniikka arrow Toyotan perävälitykset ja akselikoodit
 
Advertisement
 
Toyotan perävälitykset ja akselikoodit PDF Tulosta
Kirjoittanut Tuomas Könönen   
01.08.2002
Artikkelin sivut
Toyotan perävälitykset ja akselikoodit
Sivu 2

Katsomalla autosi rintapelistä löytyvästä tyyppikilvestä (alumiininen ~norttiaskin kokoinen lätkä) akselikoodin (axle code tai axle), saat tietää lautaspyörän halkaisijan, perävälityksen sekä sen, että onko 'perämöykyssä' vaikkapa 2 tai 4- pientä lautaspyörää tai lukkoa - edellyttäen ettei aikasemmin joku ole vaihtanut sitä toisenlaiseen.

Huomio! Etuvetoisissa ja poikittaismoottorisissa (MR2, MR-S) ei ole lautaspyörää, mutta voit selvittää taulukon avulla sen välityksen ja pinionit sekä sen, onko vetopyörästö avoin vai lukollinen.

Allaoleva taulukko antaa vastaukset koodien lukemiseen.

Esimerkki 1: jos takavetoisen (tai tässä tapauksessa vain hypoteettisesti pitkittäismoottorisen nelivedon kuten Hi-Lux) auton tyyppikilvessä lukee 'T283' on kyseessä mm. GT-Coupe Corollasta (AE86) löytyvä akseli 6,7"-lautaspyörällä, 4,3:1-perävälityksellä ja kahdella pikkulautaspyörällä varustetulla tasauspyörästön lukolla.

Esimerkki 2: (etuvedot ja poikittaismoottoriautot): koska etuvetoisissa ja poikittaismoottorisissa takavetoisissa (MR2, MR-S) ei ole rakenteesta johtuen lautaspyörää, ei siten katsota ensimmäistä kirjainta ollenkaan. Alla olevan kuvan autossa (Toyota MR2, SW20, JDM) on tyyppikilven mukaan 'peränä' TRANS./AXLE-koodin mukaan 692 (se ensimmäinen koodi, eli 's54' tarkoittaa vaihdelaatikon tyyppimerkintää); se tarkoittaa sitä että välitys on 69, eli taulukon mukaan 4,176:1 ja että kyseisessä autossa on kaksipinioninen avoi, eli lukoton vetopyörästö. Kuvasta muuten selviää myös auton malli, eli varustelutaso (MODEL), moottorintyyppi (ENGINE), kuutiotilavuus (CC), korin alkuperäisväri (COLOR) ja verhoilun tyyppi ja sävyt (TRIM), sekä valmistustehdas (PLANT).

© Ville Hämäläinen© Tuomas Könönen
MR2:n (SW20) tyyppikilpi, klikkaa suuremmaksiTRD:n lukko (LSD) GT-Corollaan (AE86)

Perävälityksen muuttaminen

Perävälitystä muuttamalla voit vaikuttaa autosi kiihtyvyyteen, huippunopeuteen, taloudellisuuteen ja niin edelleen. Vaihtamalla perävälitystä, eli tasauspyörästönvälitystä pidemmäksi (eli vaikkapa 4,1:1:stä, 2,7:1:een), auton huippunopeus kasvaa ainakin teoriassa - eli edellyttäen että auto jaksaa kulkea mm. tehon ja painonsa vuoksi teoreettisen huippunopeuden noin pitkällä 'aavikkovälityksellä'. Pidempi välitys myös laskee polttoaineenkulutusta. Sama toimii päinvastoin - myös vähinään teoriassa; vaihtamalla tiheämmän perävälityksen, huippunopeus laskee, mutta kiihtyvyys paranee. Esimerkiksi F-ryhmän takavetoisissa GT-Corollassa perävälitys muutetaan 4,3:1:stä 5,1-5,375-tasolle, jotta pärjätään.

Tiheämpää/harvempaa välitystä voit etsiä toisista Toyotista, tai vaikkapa Suomalaisilta valmistajilta, joita on lähinnä ATA tai SF-pyörä. Uusien laytaspyörien hinta on Toyotiin yleensä suolainen, varsinkin harrastajabudjetilla. Perävälityksen muutostyö ei ole työ helpoimmasta päästä, koska mm. rattaiden hammaskosketus pitää saattaa tasan kohdalleen, ja myös sen vaihtaminen saattaa tulla harrastajalle kalliiksi itse osien lisäksi. Usein harrastajien keskuudessa käytetty keino on (takavetoisissa) koko taka-akselin korvaaminen, tai toisen 'perämöykyn'toisen Toyotan yhteensopivalla vastaavalla osalla - esimerkiksi DX-Corollaan menee lähes heittämällä GT-Corollan tiheämmin välitetty, kestävämpi ja lukollinen taka-akseli - bonuksena kaupanpäälle tulee levyjarrut ja taka-kallistuksenvakaaja. Usein taka-akseli halutaan vaihtaa kestävyyssyistä; esimerkiksi Hiacen kestävä, usein lukollinen ja vakiona tiheä (tosin raskas) akseli on suosittu tehokkaissa turbo-autoissa.
Etuvetoisissa vaihdelaatikon (sisältää etuperän) vaihtaminen on edullinen keino harrastajalle haluttaessa eri lailla välitettyä, lukollista tai kestävämpää laatikkoa tai perää.

Luonnollisesti myös vaihdelaatikonvälitykset ja renkaan ympärysmitta vaikuttavat lopulliseen kokonaisvälitykseen. halkaisijaltaan isommat renkaat pidentävät välityksiä. Täältä löytyy suomenkielinen perävälityslaskuri.Viimeksi päivitetty ( 09.01.2007 )
 
< Edellinen   Seuraava >
© 2007 Toyota Club of Finland