Päävalikko
Etusivu
Keskustelufoorumi
Kerhotuotteet
UKK / FAQ
Liity jäseneksi!
Uutiset
Liity jäseneksi!
FinToys
Kumppanit
Kirjasto
Tapahtumat
Kilpailut
Linkit
Ota yhteyttä
Haku
Etusivu arrow Kirjasto arrow Artikkelit arrow Tee itse: Tulpanjohdot
 
Advertisement
 
Tee itse: Tulpanjohdot PDF Tulosta
Kirjoittanut Tuomas Könönen   
01.01.2002

Jos moottoriisi ei löydy sopivaa "viritys"-tulpanjohtosarjaa, tai haluat päästä halvemmalla (hinta n. 67 EUR + työkalu n. 8 EUR) - omaa työtähän ei lasketa - niin hyvä vaihtoehto on ostaa puolivalmiit tulpanjohdot, joita valmistaa muunmuassa Crane.

Kun moottoriin ei löydy kunnon tulpanjohtoja ne pitää tehdä itse. Jos joku joutuu joskus vastaavan urakan eteen, tästä artikkelista voi olla hyötyä.


Tarvikkeemme ovat:

1. Itse johdot

2. Silikoonia (silikooni-spray ei käy, vaan sellaista vaseliininomaista)

3. Mielellään tulpanjohtotyökalu ja ruuvipenkki, pienikin käy

4. Vanhan ajan irto-partakoneenterä

5. Huolellisuutta

Allekirjoittanut kohtasi vastaavaan ongelman viimeisimmän 16-venttiilisen 4A-GE-moottorin kanssa; siinähän menee venttiilikoppien välissä muovinen suojalevy joka peittää alleen tulpanjohdot ja niiden poterot. Toisinsanoen tässä uudemmassa mallissa on pidemmät tulpanjohdot kuin esimerkiksi MR2:n (AW11), GT FX-Corollan (AE82, AE92) tai joissain FX GTi-Corollissa (AE92) sekä Coupé Corolla GT:ssä (AE86).

Cranen työkaluOstin vuoden 2001 lopulla Pro&Streetistä Cranen 8,5 mm-tee-se-itse -sarjan. Lisäksi ostin US-Partsista sellaisen MSD:n tulpanjohtotyökalun (alumiinipala joka murretaan kahteen osaan, vaikea selittää minkä moinen, maksoi 48 mk, eli n. 8 euroa).
Piuhoissa on pitutta paljon, ja toisessa päässä jo valmiiksi hatut kiinni. Paketissa on myös 1 kpl puolanjohtoja sekä englanninkieliset ohjeet.

Avattuani paketin, löysin sieltä 4 kpl pitkiä tulpanjohtoja sekä niinikään pitkä puolanjohdon. Lisäksi paketissa oli tulpanhattuja (kumiosat ja sisällä oleva metalliosa erikseen ja piuhojen toiset päät on jo valmiit) ja silikoonipussi. Vastaava MSD-merkkinen vaseliini olisi maksanut lähes 100 mk.. (n. 17 EUR).

Mittasin johdot lonkalta kun ei ollut vanhojakaan johtoja ja katkaisin ne saksilla mitattuun mittaan. Sitten wanhalla Gilletten partakoneen irtoterällä ja em. työkalulla (johto tungetaan itsensä kokoisesta reijästä, ja työkalussa on ura josta painetaan terällä ja sitten pyöritetään johtoa - työkalu ei salli terän upota ytimeen asti, vaan just sopivasti). Sitten kuorin pätkän ydintä esille, että sain sen kiinni siihen metalliin joka tulee tulpan päähän kiinni tyyliin naps (tätä ennen pitää tunkea sarjassa mukana tulevat tulpanhatut SILIKOONIN AVULLA vähän matkaa johtoa taaksepäin, muuten saa vääntää nimittäin suoli metrin ulkona..).

Kuten sanottua, se tulpanjohtotyökalu (kuva yllä) on eräänlainen jigi, jolla saa kuorittua johdon kuoren ytimen ympäriltä tarkasti. Yllä olevassa kuvassa kyseinen työkalu on vielä yhdessä palassa, mutta se murretaan kahteen osaan ennen töiden aloittamista.

Lisäksi sillä vekottimella puristetaan lopuksi tulpanhattujen sisälle tulevat metallit oikeaoppisesti ytimeen kiinni puristamalla sillä johdon kasattua päätä ruuvipenkissä. Sama homma tehdään tietenkin joka johdolle sekä puolanjohdo(i)lle.

Ps. Ilman silikoonia homma on vaikeata.... Yritin säästää, kun MSD:n irtosilikooni maksoi niin paljon ja vääntää tutit WD40:llä, eikä siitä oikein mitään tullut. Onneksi löysin lopulta Cranen laatikon pohjalta pienen, mutta riittävän kokoisen pussin silikoonia, ja avot..;)

PPs. Sitä silikoonia tarvitaan myös tulpanhattujen sisäpuolelle.

Viimeksi päivitetty ( 11.01.2007 )
 
< Edellinen   Seuraava >
© 2007 Toyota Club of Finland