Päävalikko
Etusivu
Keskustelufoorumi
Kerhotuotteet
UKK / FAQ
Liity jäseneksi!
Uutiset
Liity jäseneksi!
FinToys
Kumppanit
Kirjasto
Tapahtumat
Kilpailut
Linkit
Ota yhteyttä
Haku
Etusivu arrow Kirjasto arrow Tuning & HiFi arrow Lasikuitupuskurin valmistus
 
Advertisement
 
Lasikuitupuskurin valmistus PDF Tulosta
Kirjoittanut Teppo Näyhä, Vesa Heikkinen / ML   
23.05.2007

Tässä jutussa rakennetaan lasikuidusta etupuskuri IS 200 Lexukseen käyttäen alkuperäisen puskurin yläosaa muottina. Alaosaksi liitetään Opel Vectran Lotus -puskuri jonka valmis muotti oli käytettävissä. Puskurin hinnaksi tuli noin 150-180 euroa ja tunteja tekoon käytettiin noin 130.

Yläosan teko  

1206 

Autosta irrotetaan alkuperäinen puskuri jonka yläosa teipataan maalarinteipillä halutulta korkeudelta josta muotti otetaan. Päälle kerros kirkasta pakkausteippiä johon hartsi ei tartu kovin tiukkaan. 

1208

 

Alla käytin maalarinteippiä, koska maalarinteipin liimapinta on huonompi kuin pakkausteipissä, näin yritetään välttää puskurin maalin irtoamista. 

1207

Teippaamisen jälkeen suojataan muu puskuri esimerkiksi muovilla, ettei laminointivaiheessa sotketa turhaan alkuperäistä puskuria. 

1209

Aloitetaan lasikuidun laminointi. Hartsin sekaan laitetaan 1-3 % kovetinta. Lasikuitumattoa leikellään oman mielen mukaisiksi paloiksi ja kastellaan pensselillä puskurin pintaa. Päälle laitetaan maton palanen ja töpötellään märällä pensselillä matto märäksi. Näitä vaiheita jatketaan eteenpäin ja välillä töpötellään  mattopintaa jotta saataisiin kaikki ilmakuplat pois lasikuitumaton ja puskurin pinnan välistä. Tarkoitukseen on olemassa myös ilmaustela.
 
Muottiin on hyvä laminoida 2-3 kerrosta kuitua, jolloin muotista tulee jämäkkä ja valmiin kappaleen teko on helpompaa. 

1227

Vuorokauden päästä muotti irrotetaan puskurin pinnalta. Pinnasta irrotetaan mahdollisesti tarttuneet teipit kuumailmapuhaltimen kanssa.

Valmiin kappaleen teko muotista

1230• Muotin sisäpinta teipataan maalarinteipillä ja sisälle laminoidaan 2 kerrosta mattoa.
• Töpötellään taas mahdolliset ilmat pois.
• Annetaan kuivaa kovettimen määrästä riippuen 8-20 tuntia.
• Irrotetaan kun kuivanut.
• Jos puskuri on tarttunut muottiin kiinni voi väliin kaataa vettä jolloin maalarin teippi kastuu ja liimapinta heikkenee. Annetaan veden vaikuttaa välissä 15-30min. säästytään turhalta repimiseltä.
• Teipit irrotellaan taas kuumailmapuhaltimen kanssa.
• Leikataan yläosan laidat haluttuun muotoon eli niin, että se istuu hyvin paikalleen. 
 

Alaosan teko
1205Alaosan puskurin muottiin (Opel) laminoitiin samalla tavalla 1 kerros kuitua, ja irrotettiin hartsin kuivuttua. Yksi kerros laminoitiin, koska näin alaosaa on helpompi muokata kun se on ohuempi ja taipuisampi.
1235Kun yläosa passaa autoon ja se on kiinnitetty paikalleen, niin sahataan alaosa keskeltä poikki, koska yleensä yhdistettävien puskurien leveydet eivät täsmää. Tällöin alaosaa joko kavennetaan tai jatketaan ja sovitetaan teipin ja ruuvien kanssa halutulle kohdalle ja korkeudelle.
1240Tarvittaessa puskurin muotoa pehmitetään leikkaamalla kulmiin viiltoja sahalla tai kulmahiomakoneella. Näin puskuri saadaan myötäilemään yläosan muotoja paremmin.
1237 Hallin lattian kaltevuuden takia lopullinen korkeus ja puskurin asento tehtiin ulkona tasaisella maalla.
1240

 Kun puskuri on kiinni autossa halutussa asennossa, laminoidaan ruuvien välistä puskuri yhtenäiseksi kapeilla suikaleilla mattoa ja hartsia. Hartsin kuivuttua irrotetaan puskuri ja ruuvit jonka jälkeen takapuolen liitossauma laminoidaan usealla kerroksella 10-15cm leveää mattoa yhteen.

Sitten etupuolelta hiotaan ruuvien jättämien reikien kohdalta laminointia ohuemmaksi. Näin vältytään tyhjiöiden muodostumiselta ruuvien reikiin, joka voi muodostaa valmiin kappaleen maalipintaan ilmakuplia.
 
Sitten päältä päin hiotaan kulmahiomakoneella puskurien limitys pois. Puskurit pitää kasassa takapuolen laminointi!
 
Kun ylimääräinen limitys on saatu leikattua pois, laminoidaan päällyspuolen saumakohtiin taas 5-10cm leveä suikale koko puskurin matkalle, joka liittää tukevasti puskurit yhteen.

1239Tässä vaiheessa käytettään puskuria autossa paikallaan ja leikataan pyöränkaaren laidat haluttuun muotoon.
1245Puskurin päätyyn teipataan esimerkiksi ohut vaneri joka jatkaa pyöräkotelon muotoa puskurissa. Sitten vanerin ja puskurin saumaan laminoidaan molemmille sivuille noin 5cm lasikuitumattoa. Hartsin kuivuttua irrotetaan vaneri ja puskurin päädyt ovat muodossaan ja kääntyvät pyöräkoteloon, sisälokasuojan päälle.
Pinnan teko

1272Aluksi puskuri hiotaan lamellilaikalla kauttaaltaan tasaisemmaksi. Näin pakkelia ei tarvita niin paljoa täyttämään epätasaisuutta. Kun pinta on tasaisempi, se puhdistetaan pölyttömäksi ja syvimpiin mahdollisiin koloihin vedetään lastalla lasikuitukitti. 
1276Kitin kuivuttua pinnasta hiotaan karkealla hiekkapaperilla ylimääräiset pakkelit pois. Tämän jälkeen 
puskuri ylikitataan muovikitillä. Kitti levitetään lastalla ja reilusti painaen.
 
Kuvissa puskuri kitattu 2 kertaa välillä hioen P80-hiomapaperilla käyttäen hiomatukea. 
1388 Tasaisemman pinnan saamiseksi kannattaa käyttää noin 40-50cm pitkää hiomahöylää, johon hiomapaperi kiinnitetään. Mitä pidempiä hiontatyöntöjä tehdään ja mitä pidempi hiomatuki on, sitä suorempi pinnasta yleensä saadaan. Hiontaa kannattaa tehdä joka suunnasta.
 
Koko puskurin pinnan ollessa muovikitin alla, helpottuu pinnan tasoittuminen, koska jos esiin tulee lasikuitu niin, on mahdollista, että se kohta jää patille. (Lasikuitu hioutuu huonommin kuin pakkeli..)
1389 Puskuria on hiottu tässä vaiheessa 80, 120 ja 180 papereilla. Kun pinta alkaa olla joka puolelta niin tasainen, ettei kämmenellä tunnustellessa tunnu pinnassa heittoja voidaan puskuriin ruiskuttaa hiottava pohjamaali.

Maalaus

1420Hiottava pohjamaali ruiskutetaan pintaan, jolloin pintaan jääneet hiomajäljet ja pienet kolot peittyvät. Tässä vaiheessa voidaan vielä korjata täysin maalatun pinnan esiin tuomia virheitä. Hiomavärin kuivuttua pinta hiotaan P500-800-vesihiomapaperilla veden kanssa todella sileäksi.
 1424Puskuri voidaan koe maalata ohuella maalikerroksella joka hiotaan pois hiomatuen kanssa. Hiottaessa puskuriin jäävä maali ilmaisee heitot pinnassa. Käytä tässä vaiheessa automaalien kanssa yhteensopivaa maalia! Seuraavaksi puskuri maalataan pintavärillä. 
1508 Pinnan annetaan kuivua muutamia vuorokausia ennen mahdollisten roskien vesihiontaa tai puskurin aukkojen verkotusta. Mahdolliset roskat hiotaan P1500-vesihiomapaperilla veden ja myllytystahnan kanssa.

Verkkojen ja asennus

1466 Ilmanottoaukkojen verkot leikataan 1-3 senttiä suuremmiksi kuin aukot.
1434 Verkkojen laidat taitetaan ilmanottoaukkojen laitojen mukaisiksi puskurin takapuolelle. 
1509Tässä vaiheessa verkot on hyvä maalata. 
1513Maalatut verkot liimataan kiinni liimatiivistemassalla.
1520 Verkot paikallaan ja puskuri odottaa autoon asennusta.
1564Ja tässä valmis puskuri autossa paikallaan.

Tarvittavat välineet

• 2-3 neliötä lasikuitumattoa (maton vahvuus 450g)
• 2-3 litraa hartsia + kovete
• 1 rulla maalarinteippiä
• 1 rulla pakkausteippiä
• pensseleitä
• kulmahiomakone + katkaisu- & lamellilaikka
• lasikuitu- & muovikittiä
• hiomapaperia (P40-240)
• vesihiomapaperia (P600-1500)
• hiomatuet & -höylä
• hiottava pohjamaali
• pintamaali
• hiomatahnaa
• Mustaa maalia verkkoihin
• Liimatiivistemassaa
• Verkkoa. 
 
Lasikuitupuskuri voidaan valmistaa myös tällä menetelmällä, vaikkakin olemassa on myös ”oikeaoppisempi" menetelmä.
Lasikuitumuotti voitaisiin ottaa "Muottivaha ja Gelcoat" -menetelmällä jolloin säästyttäisiin ylimääräisiltä pohjatöiltä. 

Tässä menetelmässä auton alkuperäinen puskuri vahataan siihen tarkoitetulla vahalla 5-7 kertaa ja pintaan pyyhitään irrotusneste. Gelcoat sivellään pintaan yhdellä peittävällä kerroksella. Gelcoatin kuivuttua laminoidaan 2-3 kerrosta kuitua jolloin muotin pinta jää Gelcoat pinnalle (Jälki huomattavasti sileämpi kuin teipin kanssa muotittaen). 

Kyseisen Opelin puskurin muotti oli niin huonopintainen ettei siitä voi Gelcoatin kanssa ottaa kopiota. Siinä syy teippaamiseen. Teipin avulla otin myös Lexuksen puskurista kopion, sillä menetelmä on ennestään tuttu ja toimiva. 

Puskuri: Teppo Näyhä
Teksti: Teppo Näyhä & Vesa Heikkinen

Viimeksi päivitetty ( 01.06.2007 )
 
< Edellinen   Seuraava >
© 2007 Toyota Club of Finland