Päävalikko
Etusivu
Keskustelufoorumi
Kerhotuotteet
UKK / FAQ
Liity jäseneksi!
Uutiset
Liity jäseneksi!
FinToys
Kumppanit
Kirjasto
Tapahtumat
Kilpailut
Linkit
Ota yhteyttä
Haku
Etusivu arrow Kirjasto arrow Artikkelit arrow Auto Saksasta Suomeen, osa 1
 
Advertisement
 
Auto Saksasta Suomeen, osa 1 PDF Tulosta
Kirjoittanut Tuomas Könönen   
15.08.2006
Artikkelin sivut
Auto Saksasta Suomeen, osa 1
Sivu 2
Sivu 3
Sivu 4
Sivu 5

Epilogi

Olin jo kauan haaveillut MK1 MR2:sta. Korvikkeeksi, rahatilanteen vuoksi - ja olosuhteiden pakosta - jouduin ostamaan kuitenkin etuvetoisen FX GT-Corollan. Olin jo luopumassa pitkäaikaisesta haaveestani, kun sattumalta kuulin Oulussa myynnissä olevasta MR2:sta, joka oli oli kaikin puolin mainio. Lisäksi kuvioita, ja päätäni, sekoitti myös toinen etelämpänä mahdollisesti myynnissä oleva MK-ykkönen. Kahden Suomi-MR2:n kauppojen kariuduttua, paluuta ei kuitenkaan ollut entiseen. Tallissa oleva 4A-GZE, jonka hankin peloissani siitä että ne loppuvat maailmasta (heh heh), ei tulisi FX GT:hen, vaan MR2:een; autoon jonka todella haluaisin.

 

Kuva
Auto tullialueella odottamassa siirtokilpiä

Suomen MR2-kanta on valitettavasti yleisesti ottaen haperompaa ja kalliimpaa kuin Saksassa. Suomi-mallit maksavat suunnilleen 5 000- 8 000 euroa. Saksasta vastaavanlaisen voi saada jopa 1 500 Euroon. Varsinkin kun tätä kirjoittaessani sattuu olemaan hyvin lähellä EU:n tuomiostuimen päätös Suomen syrjivästä autoverotuksesta.. Lyön vetoa (en tiedä vielä päätöstä), että autojen verotus tulee inhimillisemmäksi, mutta toisaalta valtio ottaa omansa takasin eri kautta. So not, sille ei sitten mahda mitään, mutta MR2 on SAATAVA! Saa nähdä, olinko loppujen lopuksi onnekas etten ostanut kumpaakaan näistä Suomi-MR2:ista (hinnoiltaan 5 000 ja n. 7 000 euroa)

Koska minulla sattuu asumaan kaveri, Heku, Hannoverissa, niin ei muuta kuin auto tilaukseen.

Mobile.de:sta tai autoscout24.de:stä sopiva valitsemaan Hannoverin lähistöltä, kaverille vähän vaivanpalkkaa että hakee auton ja ajaa sen aikanaan Suomeen tullessaan Tanskan kautta..

No, meni sitten suunnitelma B:kin persiilleen, koska eipä auttanut kaverikaan, kun työt Continentaalilla vie kaiken ajan. Ei muuta kuin nettiä rundaamaan. Jos jotain todella haluaa, se pitää ottaa. Ei saa heti lannistua.

16.9.2002

Netistä löytyikin Piispanristissä sijaitseva Eurocars, jonka valikoimista löytyi yksi vuoden 1986 Saksasta tuotu MR2 (korimalliltaan AW11, eli kansankielellä MK1), ja hintakin oli vaivaiset 1900 euroa. Kuvia selattuani tosin tajusin miksi; auton katosta oli joku puupää mennyt sahaamaan suurimman osan pois. Kyseessä oli mitä ilmeisimmin Saksalainen puolivalmis versio ns. rälläkkäcabrioletista. Ei kiitos. Ei kun puhelinta käteen, Eurocarsissa kun tunnuttiin kuitenkin olevan alan miehiä valikoiman mukaan (3 kpl MR2:ia, Celica 2,0 GTi ja yksi Supra 3,0i Targa).

Ystävällinen mies puhelimessa kuunteli ongelmani ja kertoili asiallisesti vaihtoehdoistani. Sovimme että soitan huomenna uudestaan, josko vaikka laitettaisiin auto tilaukseen. (Se huominen olisi keskiviikko, kun autoveropäätös on Torstai - ehkä ehtisin kiilaamaan listalle ennen Suurta Myöhäisherännäisten Enemmistöä..). Hintaa tulisi 2 500-3 000 euroa maahantuotuna. Päälle rekisteröinti ja kunnostus, 4agzetus ja alustan muutostyöt. Ai niin, ja jos autovero ei muutu, niin verot sitten vielä..

Tuonti-MR2:n huonoja puolia kelatessani, en keksinyt muuta kuin että niissä on katalysaattori ja osia saisi vain vaihtaa 35%. Minulle tosin riittää vain 30%..

Hyviä puoli sen sijaan löysin enemmän: hinta, kilometrit, kunto, varustelu jne.

Tuumasta toimeen ja lainahakemus vetämään. Huomista odotellessa.

17.9.2002

Auto tuli tilattua. Toiveena 1988-mallinen kovakattoinen manuaalivaihteinen auto, jossa korin tulisi olla mahdollisimman hyvässä kunnossa. Sisustankin olisi suotavaa olla siisti, mutta moottorilla ja laatikolla ei ole niinkään väliä, koska tallissa odottaa 4A-GZE ja siihen sopiva E51-vaihteisto. Lisätoivomuksena esitin katittomuuden, mutta näin uusia autoja ei Saksassa juurikaan ole ilman kattia. Myyjän mukaan kovakattoisuuskin on epätodennäköistä, sillä useimmat Saksa-autot on joko kattoluukulla tai targa-katolla varustettuja. Nyt vaan odottamaan, että tärppää.

19.9.2002

Kaverini ilmottautuikin vapaaehtoiseksi tämän kerran, joten peruin eräälle maahantuontiyritykselle toimeksiannon ja sovimme kaverini kanssa 300 euron "jobbauskorvauksesta", joka sisältäisi autojen katselmukset, jonotukset Saksan byrokraattisilla katsastusasemilla, ja yleisenä vaivanpalkkana renkaanpotkimisesta, tinkimisestä ja epäluuloisten sakemannien suostuttelusta.

7.10.2002

Sopiva auto löytyy, itseasiassa löysin sen itse netin kautta ja pyynti on 3000 euroa VB (eli VB tarkoittaa Suomeksi suunnilleen että tästä lähdetään neuvottelemaan, tinkivaraa on). Auto on sellainen yksilö mikä erottuu heti joukosta, vaikkakin mobilessa olevat valokuvat on vuoden vanhat. Auton myynti-ilmoituksen kuvat löytyy täältä. Eniten ihastutti auton ulkoinen olemus, vaikkakin arvostan enemmän sisäistä kauneutta, ja kaiken lisäksi se oli hopean värinen, eikä punainen kuten yleensä. Itse en juurikaan perusta punaisesta värinä ja siitä tulee myös liikaa Ferrari-talli eli Schumacher mieleen - ja punaisia MR2:ia on valtaosa, ei hyvä sekään. Edelleen autossa oli hyvännäköiset Borbetin vanteet (16") alla, joskin melko kummallisella rengastuksella (215 edessä, 245 takana), kenties ulkonäkösyistä. Tuskinpa kattimallin 116 heppaa saa MR2:ta kovin paljoa sutimaan vakiorenkaillakaan saati sitten 215:lla, ja Japsien mukaan tasarengastus eteen-taakse on optimaalisin, enintään 5-10 mm enemmän taakse. No sehän riippuu tietenkin alustasta, ajotyylistä ja mausta. Yllätin itseäni myös valitsemalla Targa-kattoisen auton, jossa siis on irroitettavat lasipalat ja siten autosta saa Suomen lyhyen kesän (härmäläisten perspektiivistä katsottuna) aikana halutessaan lähes avoauton. Se mikä rakenteessa on mielestäni huonoa, on rakenteen tuoma lisäpaino (n. 30 kg pelkkään paljaaseen koriin) sekä lisävahvikkeista huolimatta löysempi kori. Ja targa-kattoa pitää huoltaa ahkerasti, ettei se ala vuotamaan. Itse pidän enemmän race-hengestä ja askeettisuudesta, mutta kaipa sitä on tulossa sitten vanhaksi kun sallii moisia mukavuuksia.. Ja saahan siihen toki vaikka Luuppalalta turvakaaret, on kuulemma mallit valmiina (arvatenkin tehnyt noihin Sprintti-MR:iin kaaria), eikä MR2:n kori missään tapauksessa löysä ole, minään versiona. Näin on isot pojat kertoneet.

kuva
Huupponen ihmettelemässä pikkuautoa..

kuva
Auton lampunympärykset on maalattu rumasti, täytyy vetää mustaksi.Viimeksi päivitetty ( 19.01.2007 )
 
< Edellinen
© 2007 Toyota Club of Finland