Päävalikko
Etusivu
Keskustelufoorumi
Kerhotuotteet
UKK / FAQ
Liity jäseneksi!
Uutiset
Liity jäseneksi!
FinToys
Kumppanit
Kirjasto
Tapahtumat
Kilpailut
Linkit
Ota yhteyttä
Haku
Etusivu arrow Kirjasto arrow Tekniikka arrow #E9# Corollaan 4A-G(Z)E kone
 
Advertisement
 
#E9# Corollaan 4A-G(Z)E kone PDF Tulosta
Kirjoittanut Tuomo Ronkainen   
07.12.2006

E9 Corollaahan on myyty myös GTi mallina, joten tekniikanvaihto ja katsastus pitäisi olla helppo.

Koriaihioita alkaa nykyään saada jo niin halvalla, että aika "pienellä" budjetilla saa jo suht rivakan kulkineen. Lähtökohdaksi kannattaa valita jo valmiiksi 1.6 litraisella 4A-F koneella varustettu Corolla, mieluummin vieläpä ruiskumalli eli 4A-FE, koska näin vältytään korvakoitten siirtelyltä ja 4A-GE istuu suoraan korvakoihin ja jopa F tai FE koneen vaihdelaatikkoon. 4A-FE:llä varustettu kori olisi parempi myös sen takia, koska siinä on jo valmiina ruiskun tarvitsema korkeapaine pumppu tankin sisällä, mutta toisaalta 4A-FE koneiset on yleensä vähäpäästöisiä, joka taas vaikeuttaa leiman saantia. 1.3 litraisesta Corollastakin "GTi":n rakentaminen onnistuu, mutta tällöin joutuu siirtämään apumiehen puoleista korvakkoa n. 5 senttiä eteenpäin eikä 1.3:n vaihdelaatikko sovi suoraan. Käytännössä homma on kaikkein helpoin tehdä tekemällä kahdesta huonosta autosta yksi eli tehopulasta kärsivästä papan helmestä ja kolaroidusta GTi:stä. Osien haaliminen sieltä täältä aiheuttaa ylimääräistä tuskaa eikä idästä uitettu nokkapalakaan ole huono vaihtoehto sillä siitä saa lähes kaiken tarvittavan.

Toyotalta saadun lapun mukaan seuraavat osat täytyy vaihtaa GTi:stä:

  • taakse levyjarrut
  • eteen kallistuksenvakaaja
  • 9" jarrutehostin (ainakin omassa 1.6:ssa oli jo valmiina 9")
  • jouset (madallusjouset käy hyvin jos ne on tarkoitettu myös GTi:hin)

Osiahan kannattaa alkaa metsästämään Keltaisesta Pörssistä tai Japanista moottoreita roudaavilta firmoilta (Autosugi, Japanmoottorituonti, Blazespeed, Fin-Ranaco)

Lisäksi kannattaa vaihtaa tankki ruiskumallista, jossa on valmiina loiskelevyt tankin sisällä jotka estävät pumppua haukkaamasta ilmaa kurvissa. Sähköinen pumppuhan menee jalkoineen toki kaasarimallin tankkiinkin. Myös polttoainelinjat joutuu rakentamaan uusiksi ainakin kaasarimalleissa. Itse tein uuden menoputken 8 mm kupariputkesta ja vanhaa menoputkea käytin paluuputkena. Konehuoneessa rintapellissä on paikka alkuperäisellä polttoainesuodattimelle, joka kannattaa myös laitta sinne.

Taakse joutuu vaihtamaan levyjarrut. Näitä osia ei tosin hirveästi ole myytävänä näkynyt. Eli vaihtoon menee navat poikittaistukivarsineen - pitkittäisenä tukivartena käy alkuperäinen. Käsijarruvaijerit ja jarruletkut täytyy myös vaihtaa. Jarrupaineen rajoitusventtiili vaihdetaan myös GTi:stä - se sijaitsee tulipellissä.

Etukallistuksenvakaaja puuttuu kokonaan ainakin 1.6 (4A-F) kaasarimallista. Ruiskumalleista, dieselistä ja tietysti GTi:stä tämä pitäisi löytyä vakiona. Alatukivarret täytyy vaihtaa koska vakaajattomissa ei ole vakaajalle paikkaa. Myös taaemmat alatukivarren kiinnikkeet menevät vaihtoon, koska vakajaa tulee kiinni niihin ja vakaajattomassa mallissahan tätä paikkaa ei ole.

Pelkän moottorin vaihto on simppeli homma. Nostetaan vanha pois ja lasketaan uusi tilalle. Enempi päänvaivaa aiheuttaa sähköt. Helpoimmalla selviää, kun vaihtaa koko johtosarjan kaikkine bokseineen ja releineen. Itse en käyttänyt johtosarjasta kuin pelkän moottorinohjauksen johdot (ruisku ja sytkä), jotka kytkin vanhojen johtojen rinnalle. Liitoksissa kannattaa käyttää tinaa ja kutistesukkaa. Abikoihin ei pidä sortua.

Jos haluaa, voi mittaristoksi myös hankkia GTi mallin mittaristo. GTi:n mittaristossa on lisänä öljynpaine ja volttimittari. Lisäksi kierrolukumittari on 9000rpm:ään asti ja nopeusmittarissa myös asteikko pidemmälle. Tosin vakiomittaristollakin pärjää eikä tule siitäkään prosentteja.

Syylärin kanssa saattaa tulla ongelmia, sillä ainakin 4A-F mallissa ylävesiletkun paikka on keskellä ja G(Z)E:ssä se on jakopään puolella. Vesiletkuja voi tietty aina soveltaa, mutta jos on purkuauto käytössä, ei tästä tule ongelmaa.

       
 Bensaletku Boksin paikka auton sisällä  Bensasuodatin
 
 Efimain relaynä tavallinen lisävalojen rele 
       
 Konehuone...

 ...tyhjänä

 4A-GE nostettuna... ...paikoilleen
       
 Kone irrallaan Taka-akselista löytyvä luukku, jonka alta pääsee käsiksi tukivarsien muttereihin Madallusjouset
 Levyjarrullisen takanapa
       

 Alkuperäinen pitkittäistukivarsi sopii levyjarrullisen napaan

 Molemmat poikittaiset tukivarret pitää hankkia levyjarrullisesta Itse tehty "sulaketaulu" ruiskulle ja sytkälle Takajarrut paikoillaan
       
 Vakaajan kiinnitys koriin Vakaajan kiinnitys alatukivarteen Kone paikoillaan ... ...ja kehreää kuin kissa.
    
    
    

    
  

        
       
 Vanhaa kiinnikettä irroitettaessa kannattaa sen kiinnitysalue puhdistaa hyvin, jotta saa pistehitsipaikat näkyviin sekä porata kunnolla niistä läpi.
 
    

    
 


Kuvia Jussi Rehutun 4A-GZE swapista / Jussin AE92 4A-GZE -projektiaihe foorumilla.

4A-GE kytkentä (Järjestelmän osien kuvaus ja sijainti, ohjainyksikön liittimet, kytkentäkaavio, yms.)

Teksti: Tuomo Ronkainen  Kuvat: Tuomo Ronkainen, Jussi Rehuttu, Jukka Norjamäki

Viimeksi päivitetty ( 27.05.2007 )
 
< Edellinen
© 2007 Toyota Club of Finland