Päävalikko
Etusivu
Keskustelufoorumi
Kerhotuotteet
UKK / FAQ
Liity jäseneksi!
Uutiset
Liity jäseneksi!
FinToys
Kumppanit
Kirjasto
Tapahtumat
Kilpailut
Linkit
Ota yhteyttä
Haku
Etusivu arrow Kirjasto arrow Korjausmanuaalit arrow Venttiilivarsien tiivisteiden vaihto kantta avaamatta
 
Advertisement
 
Venttiilivarsien tiivisteiden vaihto kantta avaamatta PDF Tulosta
07.12.2006

(Tässä projektissa vaihdoin tiivisteet Corollan 2E -moottoriin, mutta periaatteessa ohjeet käyvät myös muihin moottoreihin.)

Venttiilivarsien tiivisteiden vaihto tulee aiheelliseksi ainakin siinä vaiheessa kun moottoria käynnistettäessä pakoputkesta nousee ilmoille tuntuva sininen pöllähdys, tai kun moottori pitkän aikaa tyhjäkäynnillä käytyään alkaa savuttamaan. Homma ei ole kovin paha, itselläni aikaa meni päivän verran (kahvi- ja ruokataukoineen), tosin esivalmisteluihin, työkalujen suunnittelemiseen ja tekoon meni melko suuri osa ajasta.

Ja huomautan että näiden ohjeiden käyttö on sitten omalla vastuulla, kaikki vaiheet eivät ehkä mene aivan oppikirjojen mukaisesti, mutta näin olen itse tehnyt ja homma onnistui.

Työkaluiksi on hyvä varata ainakin:

 • 8, 10,12, 14 ja 19 mm kiintoavaimet, keskisuuret (1/2") hylsyt (ja pienet hylsyt)
 • Räikkä ja pari keskipitkää jatkoa edellisiin
 • Toinen 14 mm kiintoavain
 • (Raskas paineilmalla toimiva pulttipyssy ja 19 mm voimahylsy)
 • Momenttiavain
 • (Papukaijapihdit)
 • Purkurauta/rengasrauta
 • Sytytystulppa-avain
 • Talttapäinen ruuvimeisseli
 • Rakotulkki
 • Kärkipihdit (mielellään taivutetuilla kärjillä)
 • (Taskulamppu)
 • Vasara (+ jonkunlainen pitkä pultti)
 • (Kumivasara)
 • Paineilmaa, (eli kompressori ja paineletkua)
 • (Tippakannu, tarvittavat öljytipat saat myös öljytikusta)
 • (Hitsauslaitteisto, kulmahiomakone, smirgeli (työkalujen tekoa varten))

(Suluissa olevia tarvikkeita ei tarvita välttämättä)

Ja varaosat:

 • Venttiilivarren tiivisteet
 • Nokka-akselin stefa
 • Virranjakajan rungon O-rengas
 • Jakohihna + kiristin + ohjain ovat hyvä vaihtaa samalla
 • Kampiakselin stefa (sekin on nyt hyvin näkösällä)
 • Tiivistesiliconia (Tuubitavaraa, nimi viittaa yleensä joko "Gasget", "Sealant"...)

Ja vielä pari "erikoistyökalua", eli paineilmaliitin sytytystulpan reikään ja venttiilijousien puristin. Molempia saa myös kaupasta, mutta itse en viitsinyt lähteä kauppoihin tuhlaamaan rahaa noita harvoin tarvittavia työkaluja varten vaan tein ne itse.

Paineilmaliitin:

 • Vanha sytytystulppa (varmista sopivuus!)
 • Pätkä rautaputkea
 • (Paineilmaliitin)

Ensimmäisenä rikotaan sytytystulpan posliini, vasaralla ja taltalla takomalla saa posliiniosan murenemaan ja 6-8 mm pultilla lyömällä elektrodipäästä (väännä ensin irti sivuelektrodi) sisään saa loppupätkänkin irtoamaan. Tämän jälkeen sytytystulpan entiseen johtopäähän hitsataan putkenpätkä (koeta saada tulppa asettumaan mahdollisimman suoraan putkeen, jotta sitä mahtuu pyörittämään ahtaassakin kolossa).

Seuraavaksi putken toiseen päähän pitäisi saada liitettyä paineilma. Halvempi konsti on liittää paineilmaletku suoraan siihen, mutta itse käytin paineilmaliitintä. Noissa ostetuissa paineilmalaitteissahan on irtonainen, kierrettävä liitinosa, mutta kierre niissä on 12x1.25 mm joten tavallinen mutteri ei käy. Onneksi löysin 'miljoonalaatikostani' sopivan mutterin jonka hitsasin putken toiseen päähän. Näin voin tarvittaessa 'lainata' liitintä toisesta työkalusta eikä tarvinnut tärvellä kallista liitintä siihen. Puhalla työkalun sisältä sinne mahdollisesti jääneet raudanmujut pois.

 

Tiivisteidenvaihtotyökalut, vasemmalla paineilmaliitin ja oikealla venttiilijousen painotyökalu.

Venttiilijousen puristin:

Sittenpä tuli ongelma, millä painaa venttiilijousta kasaan että saisi kiilat pois? No näissä vakiomoottoreiden venttiilijousissa on sen verran vähän jännitystä että ne saa puristettua käsin kasaan, kunhan ensin vasaralla napauttaa jousen ylätukeen kevyesti. Venttiilivinka löytyisi mutta silloin pitäisi olla kansi irti... Sormin voisi painaa, mutta kipeätä tekee, varsinkin useamman venttiilin kanssa.

No, tein erityisen 'venttiilijousen painimen', taas turvautuen miljoonalaatikon sisältöön. Ja tarvikkeet olivat:

 • 20 mm mutteri
 • 8 mm pultti
 • 14 mm erikoismutteri, noin 8mm paksu

Hitsasin 8 mm pultin päihin mutterit niin että pultti hitsautui muttereiden sivuihin (ns. U-mallinen avain). 14 mm mutterista leikkasin kulmahiomakoneella palan pois, niin että siitä tuli U:n muotoinen (kuten kita-avain).

Ja remontti alkaa:

Heti ensimmäisenä irroita laturin hihna.

Lukitse moottori (jos ei muuten niin laita 4. vaihde päälle ja vedä käsijarru tiukkaan, helpoin konsti) ja paukuta hihnapyörän pultti auki pulttipyssyllä.

Vapauta moottori (aseta vaihde vapaalle).

Poista ilmansuodattimen kotelo sekä venttiilikoppa (ne venttiilikopan muttereiden alla olevat tiivisteet olisi hyvä vaihtaa samalla, mutta jos haluat säästää ne niin kokeile kiertää ne auki papukaijapihdeillä, voit myös kokeilla raottaa varovasti purkuraudalla tai ruuvimeisselillä).

Poista hihnapyörä ja jakopään suojat. Kierrä moottori perusasentoon (Kampiakselin hihnapyörän ajoitusmerkit kohdalleen ja nokka-akselin hihnapyörän "2E" -merkin kohdalla oleva reikä ylös, jolloin siitä reiästä tulisi näkyä pieni porattu piste).

Avaa virranjakajan kansi, merkitse tarkoin virranjakajan rungon asento, alipaineletkujen paikat sekä pyörijän asento ja irroita virranjakaja. Irroita samalla myös sytytystulpat sekä -johdot.

Löysää nokka-akselin hihnapyörän pultti ja irroita jakohihna.

Avaa nokka-akselin laakerikannet vaiheittain järjestyksessä: Vasen uloin, oikea uloin, oikea toiseksi uloin, vasen sisempi, oikea sisempi. Huomaa kansissa olevat nuolimerkinnät, ja merkitse tarkoin kansien oikeat paikat!

Nosta nokka-akseli pois paikaltaan.

Nyt näkyvät keinuvivut, joita on kolme per sylinteri. Ota sylinteristä no. 1 keinut ja niiden pidikejouset pois ja laita ne vaikka ryhmittäin kolmeen eri rasiaan että ne eivät sekoitu. Vipu lähtee kun esim. ruuvimeisselillä nostat jousirautaa ylös ja käännät keinuvivun pois kupistaan. Jousi lähtee kun ruuvimeisselillä kampeat sen sivuun.

Katso että kampiakselin ajoitusmerkit ovat edelleen kohdallaan ja aseta tuo paineilmaliitin 1. sylinterin tulpanreikään, käsin kiristys riittää. Lukitse moottori (vaihde päälle).

Jos kompressorissa on paineensäädin, kytke letku siihen ja kierrä paineettomaksi. Kytke paineletku liittimeen ja nosta paine n. 8 bar:iin. Tarkista myös että kompressori on kytketty toimintaan, koska paine karkaa ainakin männänrenkaiden läpi ja jos paine loppuu, saattaa venttiili pudota sylinteriin!

Aseta venttiilijousen puristin venttiilijousen tukea vasten ja napauta terävästi mutta varovasti puristimeen. Paina nyt kämmen puristimen isoa mutteria vasten jousi alas ja ota kiilat pois. Nosta puristin pois, poista jousi ja sen ylätuki. Kannattaa edetä yksi venttiili kerrallaan ja varoa etteivät osat sekoitu!

Nyt venttiilin varressa ohjurin päällä näkyy samanlainen "tutti" kuin mitä sinulla toivon mukaan on hankittuna. Irroita se kärkipihdeillä.

Ota uusi tiiviste ja öljyä se sisältä päin. Työnnä se käsin paikkaansa, saatat tuntea pienen loksahduksen. Varmista vielä kärkipihdeillä painamalla ja kiertämällä että tiiviste varmasti on paikoillaan.

Ota venttiilinjousi käteesi ja katso ettei sen alla oleva aluslevy ole jäänyt pois. Se saattaa olla vielä omalla paikallaan, mutta varmista asia. Laita jousi tukineen takaisin. Voit laittaa kiilat jo paikalleen.

Purista jousta ja työnnä kiilat uriinsa. Tämä saattaa olla mutkikas kohta asennuksessa, mutta oikea tekniikka hioutuu muutaman kerran jälkeen.

Kun kiilat ovat paikoillaan, vapauta puristus. Napauta sen jälkeen napakasti mutta varovasti kumivasaralla tai vasaralla ja pultilla venttiilinvarteen.

Toista samat vaiheet kaikkiin kolmeen venttiiliin.

Kun venttiilin jouset, kiilat ja tuet ovat omilla paikoillaan, voit laskea ilmanpaineet säätimestä pois ja irroittaa liittimet.

Laita keinuvivun jouset takaisin oikeille paikoilleen, joudut työntämään niitä hieman, jolloin ne lukittuvat paikoilleen. Kampea keinuvivut oikeille paikoilleen raudan alle, jos keinut tuntuvat 'löysiltä', ota vipu vielä irti ja väännä jousirautaa alaspäin.


Venttiilin osat: Aluslevy, jonka sisällä kiilat, jousen ylätuki, jousi ja tiiviste (pahoittelen huonoa kuvaa)

Tee samat toimenpiteet sylinterille n:o 4.

Vapauta moottori, ja kierrä kampiakselia puoli kierrosta myötäpäivään. Katso taskulampulla sylintereihin 2-3 kunnes näet männät nousevan. Kun männät alkavat laskeutua, käännä kampiakselia hieman takaisin vastapäivään. Koeta hakea kohta missä mäntä ei liiku -> yläkuolokohta.

Lukitse moottori taas.

Nyt voit vaihtaa tiivisteet sylintereihin 2 ja 3.

Nyt voit henkäistä helpoituksesta. Tiivisteet on vaihdettu eikä yksikään venttiili pudonnut...

Vapauta moottori ja kierrä kampiakselin ajoitusmerkit kohdalleen.

Puhdista nokka-akseli, keinuvivut sekä laakerikannet/pukit, ja laita hieman öljyä keinuvipujen sekä laakeripukkien kontaktipinnoille.

Laita nokka-akseli paikoilleen, irroita hihnapyörä (huomioi nokka-akselin kohdistustapin paikka hihnapyörässä).

Poista entinen stefa, voitele uusi öljyllä sisäkehältä. Levitä hieman tiivistesilikonia ulkokehälle ja aseta stefa paikoilleen.

Aseta laakerikannet paikoilleen oikein päin ja oikeaan paikkaan. Levitä hieman tiivistesilikonia uloimpien laakerikansien ja kannen väliin ulkoreunoille.

Kiristä kannet vaiheittain järjestyksessä: Oikea sisempi, vasen sisempi, oikea toiseksi ulompi, vasen ulompi, oikea ulompi. Kiristä lopuksi 14 Nm momenttiin.

Laita nokka-akselin hihnapyörä takaisin oikeaan asentoon, ja kiristä 53 Nm tiukkuuteen jos saat.

Tarkista että uusi ohjuri sekä kiristin ovat samanlaiset kuin edellisetkin.

Asenna uusi ohjuri ja kiristä sen pultti 18 Nm tiukkuuteen.

Asenna uusi kiristin ja katso että sen vetojousi on kunnossa ja oikein päin. Työnnä kiristin käsin niin ulos kuin vain saat, ja kiristä pultti niin ettei kiristin tule jousen vetämänä takaisin.

Katso että kampiakselin ja nokka-akselin ajoitusmerkit ovat kohdallaan ja asenna uusi jakohihna.

Löysää kiristimen pulttia hieman. Kierrä moottoria myötäpäivään 2-3 kierrosta (ensimmäinen kierros varovasti). Katso että ajoitusmerkit ovat kohdallaan ja kiristä kiristimen pultti 18 Nm tiukkuuteen. Tarkista vielä että jakohihna ei ole löysällä, ja kiristä nokka-akselin hihnapyörä jollet saanut kiristettyä aikaisemmin.

Kierrä moottori vielä perusasentoon (jakomerkit kohdakkain), ja asenna virranjakaja paikoilleen uuden O-renkaan kanssa. Katso tekemistäsi merkeistä että jakaja ja pyörijä tulevat oikeaan asentoon.

Lukitse moottori ja asenna jakopään suojat sekä hihnapyörä. Kiristä hihnapyörä 140Nm tiukkuuteen.

Vapauta moottori, asenna laturin hihna, sytytystulpat, -johdot, virranjakajan kansi sekä liittimet/letkut oikein päin.

Asenna venttiilikoppa, toinen huohottimen putkista, ja tulppaa ilmansuodattimen valkoiseen mötikkään tuleva letku.

Katso että vaihde on vapaalla, risti kätesi, ja kierrä virta-avainta kohti käynnistysasentoa. Jos olet asettanut kaikki osat suurinpiirtein samoille kohdilleen ja tulpannut sen alipaineletkun, tulisi moottorin käynnistyä. Anna moottorin käydä normaalilämpöiseksi.

Irroita virranjakajan alipainesäätimen yläosaan menevä letku ja tulppaa se. Säädä sytytyksen ajoitus 5° EYKK ja laita letku takaisin.

Sammuta moottori ja avaa venttiilikoppa.

Säädä venttiilinvälykset mahdollisimman ripeästi (ettei ehdi jäähtyä) 0.20 mm välyksiin.

Laita tiivistesilikonia nokka-akselin sekä virranjakajan lähellä olevien laakerikansien nurkkiin (tulee vasten venttiilikoppaa), ja aseta koppa paikoilleen. Laita tiivistesilikonia vielä niihin venttiilikopan muttereiden alustiivisteiden pintoihin, ja kiristä ventiilikopan mutterit.

Poista tulppa alipaineletkusta ja asenna ilmansuodattimen kotelo paikoilleen. Laita alipaineletkut paikoilleen.

Ja ei kuin kovaa ajoa....

© Eero "Eki" Jääskeläinen
Viimeksi päivitetty ( 20.03.2007 )
 
< Edellinen
© 2007 Toyota Club of Finland